Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 ~ hari raya aidilfitri bakal tiba tidak lama lagi. Terdapat beberapa permohonan bantuan raya 2024 seluruh negeri yang disediakan mengikut pihak yang bertanggungjawab.

Permohonan bantuan raya 2024 mungkin menjadi suatu kepentingan untuk sesetengah pihak bagi membantu dan memberi sokongan kewangan bagi mereka yang memerlukan.

Bantuan yang disediakan dapat memberi sinar baharu dan memeriahkan lagi sambutan hari raya 2024. Berikut merupakan senarai negeri untuk memohon bantuan raya 2024 yang pihak kami telah sediakan untuk anda. Anda boleh rujuk info lebih lanjut dibawah.

Senarai dan Cara Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024

Untuk makluman, Bagi setiap negeri telah disediakan bantuan kewangan khas untuk hari raya. Bantuan kewangan disediakan samaada pihak jabatan agama negeri atau kerajaan negeri. Berikut adalah merupakan senarai jenis bantuan raya 2024 mengikut negeri :—

TENGAH TRENDING:

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Kelantan

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 11

Untuk rakyat Kelantan, bantuan daripada MAIK sebagai inisiatif untuk membantu para asnaf. Anda boleh merujuk jenis bantuan, kadar bantuan, syarat kelayakan pada pautan dibawah.

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Terengganu

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 12

Bagi rakyat Terengganu, kerajaan negeri ada menyediakan bantuan i-fitri yang disediakan setiap kali tiba musim perayaan. Bantuan ini juga disediakan dengan pemberian secara one-off melalui permohonan di laman I-Bantuan. Rujuk maklumat lebih lanjut pada pautan disediakan:

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Pahang

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 13

Bantuan yang disediakan oleh MUIP adalah untuk membantu para asnaf dalam menyediakan dan membuat persiapan hari raya. Bantuan ini boleh dimohon melalui semakan amil berdasarkan syarat-syarat kelayakan. Rujuk syarat kelayakan dibawah:

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Selangor
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 14

Melalui Lembaga Zakat Selangor (LZS) telah mengumumkan peruntukan RM31.9juta untuk disalurkan kepada mereka yang layak. Bantuan akan diagihkan diantara RM300-RM1000 berdasarkan jumlah tanggungan keluarga bulanan. Bagi bakal penerima boleh membuat semakan pada pautan semakan LZS dibawah.

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Perak

Berita gembira untuk rakyat Perak. Kerajaan Perak bersetuju memberikan Bantuan Khas Kewangan Raya (BKK RAYA) 2024 sejumlah RM1,000 kepada semua penjawat awam negeri dan ketua kampung. Bantuan ini akan disalurkan kepada mereka sebelum raya.

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 15
Bantuan Raya 2024 Pulau Pinang

Penjawat awam Pulau Pinang mendapat bantuan raya daripada kerajaan negeri dengan jumlah bantuan RM1,200. Perkara ini dimaklumkan oleh Ketua Menteri, Chow Kon Yeow melalui bantuan khas kewangan aidilfitri (BKKA) 2024.

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 16
Bantuan Raya 2024 Melaka

Majlia Agama Islam Melaka turut bersetuju menyalurkan Bantuan Persediaan Ramadan kepada golongan asnaf fakir sebanyak RM400 bagi setiap ketua isi rumah, manakala isi rumah golongan itu akan menerima tambahan RM100 setiap seorang.

Bagi penerima kategori asnaf miskin akan menerima RM250 bagi setiap ketua isi rumah dan isi rumah kategori itu akan menerima tambahan RM100 setiap seorang.

Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 17
Permohonan Bantuan Aidilfitri 2024 Johor

Permohonan hendaklah menggunakan BORANG PERMOHONAN BANTUAN ZAKAT(ASAL) MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI JOHOR yang boleh didapati di Ibu Pejabat Majlis Agama Islam Negeri Johor, Tingkat 5, Blok `B’, Pusat Islam Iskandar Johor, Johor Bahru atau Pejabat-pejabat Agama Daerah berhampiran.

Pemohon mestilah anak Negeri Johor sebagaimana ta’rif mengenainya yang telah menetap tidak kurang tiga(3) tahun berturut-turut di Negeri Johor dan membayar zakat (fitrah dan harta) di dalam Negeri Johor. Pemohon mestilah tidak mendapat bantuan /sumbangan/pinjaman daripada mana-mana pihak lain. Bagi para pemohon yang ingin mengemukakan permohonan online rujuk pautan dibawah:

Permohonan Bantuan Zakat Seluruh Negeri

Untuk bantuan zakat, para penerima atau asnaf boleh membuat permohonan bantuan zakat melalui Jabatan Agama Islam seluruh negeri masing-masing mengikut tempat bermastautin. Bantuan zakat akan diagihkan bagi individu yang berkelayakan dan menepati syarat kelayakan taraf asnaf.

Bagi merujuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk Majlis Agqma Islam negeri masing-masing. Bagi memudahkan urusan anda, berikut adalah senarai majlis agama islam mengikut negeri:

 • Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis
 • Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
 • Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu
 • Majlis Agama Islam Negeri Johor
 • Majlis Agama Islam Negeri Kedah
 • Majlis Agama Islam Negeri Sembilan
 • Majlis Agama Islam Melaka
 • Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang
 • Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang
 • Majlis Agama Islam Selangor
 • Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak
 • Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
 • Majlis Islam Sarawak
 • Majlis Ugama Islam Sabah
Join Channel Whatsapp LMS 1
Permohonan Bantuan Khas Aidilfitri 2024 Seluruh Negeri ~ Mohon Sekarang 18

Leave a Comment