Viral Foto ‘Auntie Foodpanda’ Gigih Bekerja, Ebit Lew Tampil Bantu Servis Kereta Yang Digunakan Untuk Menghantar ‘Order’

Tular%2BFoto%2B%25E2%2580%2598Auntie%2BFoodpanda%25E2%2580%2599%2BGigih%2BBekerja%252C%2BEbit%2BLew%2BTampil%2BBantu%2BServis%2BKereta%2BDigunakan%2BUntuk%2BHantar%2B%25E2%2580%2598Order%25E2%2580%2599

Biarpun umur hampir usia emas, seorang wanita sangat cekal berusaha untuk menjadi salah seorang penghantar makanan dengan menggunakan kereta Kancil lamanya demi sesuap rezeki.

Menurut pendakwah, Ustaz Ebit Lew, auntie Christine Ti ini merupakan salah seorang daripada bekas penulis majalah dalam bahasa Inggeris. Namun kesian daripada pandemik, beliau telah kehilangan pekerjaannya.

Susulan itu, wanita cekal ini berkenaan meneruskan kehidupannya dengan berkerja keras sebagai Food Panda di Kuala Lumpur dengan menaiki keretanya yang telahpun berusia 25 tahun tersebut.Mari baca perkongsian Ustaz Ebit mengenai wanita hebat ini.

Baru kehilangan ibu, cekal dan tabah.

Sayu hati dan sebak tengok auntie Christine Ti, Chinese KL. Sampai jer tadi terus berbual dengan aunty ni di perhentian bas. Terus menangis terasa rapat jer. Berlinangan air mata. Peramah auntie ini. Dengar kisah hidupnya dapat rasa kecekalan dan tabahnya beliau.

Kuat berusaha dan sangat suka menolong orang. Tinggal berdua dengan adiknya. Mak baru meninggal dunia. Menangis Sebelum ini kerja penulis majalah bahasa Inggeris. Pandai Bahasa Inggeris. Hebat tulisannya. Semenjak awal PKP hilang kerja. Mula kerja Food Panda guna kereta Kancil lama.

Saya tolong baiki kereta Kancil auntie. 25 tahun kereta ni. Katanya dia sangat sayang keretanya. Gantikan tayar baru dan service. Seronok menangis gembira bila saya tolong baiki kereta ni. Beri sedikit duit belanja. Serta nanti nak tengok rumahnya, dengarnya dah bocor dan ada kerosakan.

Tadi masa parkir,dia nak bagi tiket parkirnya, bayarkan untuk kereta kawan-kawan saya. Tak apa auntie. Baiknya.

Doakan auntie ni. Katanya best kerja begini. Anak muda semua baik-baik. Tiada politik kerja. Tengah kesana sini. Tengok ada job RM4 masuk. Seronok auntie ni. Lepas tu ada lagi job RM7. Jarang dapat RM7. Sedihnya rasa. Kuat dan sangat rajin. – Ebit Lew


Mari ramai-ramai kita doakan untuk auntie Christine, Semoga segala urusan auntie dipermudahkan selalu. Aminn…

Leave a Comment