Kenyataan berani Anwar Ibrahim : “US perlu bersikap adil konfl1k di G@za!”

SAN FRANCISCO : Prinsip keadilan dan hak asasi manusia adalah penting untuk ditegakkan termasuk dalam isu perdagangan global dan pertumbuhan ekonomi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Oleh itu, katanya Amerika Syarikat harus bersikap adil dan tidak harus bersikap berkecuali apabila berbincang mengenai konflik di G@za.

“Saya menegaskan keperluan untuk semua negara mendesak genjatan senjata di G@za supaya tiada lagi orang awam yang terkorban terutamanya bayi,”

Baca Juga :

“Hentikan kekejaman, hentikan ia sekarang,” kenyataan berani Anwar Ibrahim pada sesi permukiman Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC, Jumaat, yang dipengerusikan oleh Presiden Amerika Joseph Biden, dengan dihadiri oleh semua wakil daripada 20 Ekonomi APEC yang lain.

Semasa permukiman itu Anwar yang juga Menteri Kewangan menyatakan bahawa Malaysia yang merupakan sebuah negara dagang perlu mempunyai hubungan perdagangan yang baik dengan kuasa besar termasuk Amerika Syarikat dan China.

“Oleh itu, saya menyambut baik perjumpaan dua hala yang telah diadakan di antara kedua-dua Presiden Amerika Syarikat dan China,” katanya.

Baca Juga :

Pertemuan Biden dengan Presiden China Xi Jinping di luar mesyuarat APEC di sini baru-baru ini jelas mendapat liputan dunia, dan ini merupakan kali kedua dalam tempoh setahun pemimpin dua kuasa ekonomi global itu mengadakan pertemuan empat mata.

SUMBER

Leave a Comment