Bantuan Sara RM600 : Dikreditkan Julai Sehingga Disember 2023

Bantuan 20Sara 20RM600 20 1

PUTRAJAYA: Penerima Sumbangan Asas Rahmah (Sara) boleh mula membeli-belah barangan keperluan di 600 pasar raya yang mengambil bahagian, kedai runcit dan kedai runcit.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan berkata kedai runcit yang terlibat dalam bantuan tanpa tunai untuk golongan miskin tegar ialah Pasar Besar Mydin, 99Speedmart, pasar raya besar Giant, Lotus, Econsave dan lain-lain yang disenaraikan dalam laman web rasmi Sumbangan Tunai Rahmah (STR) di bantuantunai.hasil.gov.my.


“Penerima hanya perlu menunjukkan kad pengenalan (MyKad) semasa membeli barangan runcit.

“Mereka juga dibenarkan membuat urus niaga di kedai berbeza jika barangan keperluan yang mereka perlukan tiada dalam stok.

“Ada sistem pengesanan berdasarkan MyKad mereka untuk menunjukkan berapa banyak baki yang tinggal. Jika ada baki, jumlah itu akan dibawa ke bulan hadapan,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan Pegangan Tangan Jabatan Kastam, Program Cukai Tidak Langsung dan Pendedahan Sukarela (VDP) di sini pada Isnin (17 Julai).

Bantuan RM600 itu akan diagihkan pada kadar RM100 sebulan dari Julai hingga Disember untuk penerima Semenanjung Malaysia; manakala bagi Sabah, Sarawak dan Labuan, bantuan itu akan dikreditkan sekali gus ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) mereka.

Pada Ahad (16 Julai), Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa lebih 210,000 penerima STR akan menerima bantuan tunai RM600 Sara untuk membeli barangan keperluan.

Anwar menambah, kerajaan memperuntukkan RM130 juta di bawah inisiatif Payung Rahmah untuk membantu golongan kurang berkemampuan yang bergelut dengan kos sara hidup yang tinggi.

Bantuan itu akan dilaksanakan mulai Isnin untuk penerima di Terengganu, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan.

Penerima di Johor, Melaka, Perak, Pahang dan Perlis dijangka menerima bantuan itu mulai 31 Julai manakala Sabah, Sarawak dan Labuan akan menerima bantuan itu pada 7 Ogos.

Sementara itu, Ahmad berkata program Handholding VDP di bawah Jabatan Kastam berjaya mengutip sejumlah RM5.57 juta cukai tidak langsung dari 6 Jun hingga 15 Julai.

Ahmad ketika melancarkan program itu yang bermula 1 Jun lalu berkata inisiatif yang dilancarkan kali kedua itu bertujuan meningkatkan pematuhan daripada pembayar cukai.

“Bagi tahun ini, kami menyasarkan 2,000 permohonan dengan anggaran kutipan cukai RM200 juta di bawah program daripada Kastam,” katanya dalam sidang media.

Dalam Program Pendedahan Sukarela Khas (SVDP) yang diadakan tahun lepas, sebanyak 16,880 permohonan membabitkan RM700 juta telah dikutip membuktikan inisiatif itu berjaya.

Inisiatif daripada Kastam juga menawarkan sifar bayaran penalti, tiada kompaun denda serta tiada penalti audit untuk permohonan sukarela daripada individu dan syarikat.

Leave a Comment