Bantuan B40 Pembelian Telefon Pintar RM180

Bantuan%2BB40%2BPembelian%2BTelefon%2BPintar%2BRM180

image

Semasa pembentangan Belanjawan 2021, pihak kerjaan ada mengumumkan bahawa mereka akan memberikan bantuan terutama kepada B40. Bantuan tersebut yang kadarnya berjumlah sebanyak RM180 sahaja dalam bentuk kredit telekomunikasi. Hal ini demikian agar dapat meringakan beban di dalam keluarga golongan B40 untuk mendapatkan capaian internet yang terbaik.

TARIKH PELAKSANAAN BANTUAN

Berdasarkan daripada sumber, bermula pertengahan bulan pertama, lebih kurang daripada 8 juta penerima daripada golongan B40 akan mendapat bantuan sebanyak RM180 dalam bentuk kredit telekomunikasi.MOTIF & TUJUAN BANTUAN

Dalam perbelanjaan langganan internet bagi menampung sebahagian kos pembelian telefon bimbit baru. Seterusnya, bantuan berkenaan data internet tersebut dan juga kelas online percuma bagi keluarga yang dari golongan B40, pelajar SPM/STPM.

SEMAKAN KELAYAKAN

Berikut kami kongsikan berkenaan semakan kelayakan bagi bantuan ini:

    – Golongan B40 termasuk dalam kategori belia.

SOALAN LAZIM

1. Bilakah bantuan ini bermula?
    – Bantuan ini akan berula pada tahun 2021, individu yang layak memohon bantuan kredit telekomunikasi bernilai sebanyak RM180.

2. Bagaimana hendak gunakan bantuan ini?
    – Anda boleh gunakan bantuan tersebut untuk melanggan Internet ataupun pembelian telefon baru.

3. Bilakah bantuan ini akan dilaksanakan?

    – Bantuan ini telah dimumkan pada pembetangan Belanjawan 2021. Hal ini merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Jaringan Prihatin bernilai RM1.5 billion.

4. Bagaimanakah cara memohon bantuan ini?

    – Akan dikemaskini dalam masa yang terdekat.

Leave a Comment