Orang Ramai Menyerbu KWSP.

Untitled%2Bdesign%2B%25281%2529

Orang Ramai Berbaris Di Luar Premis Seawal 8 Pagi

Kluang: Pengumuman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkaitan pengoperasian semula cawangannya semalam, ini menyebabkan ada ahli yang berbaris di luar premis itu seawal 8 pagi, hari ini untuk melakukan berurusan.

Noraini Sahid, 37, mengatakan dia menyangka dengan datang seawal sebelum waktu operasi akan memudahkannya urusan, sebaliknya perkara yang tidak diinginkan yang berlaku.

“Saya sudah berbaris selama 40 minit namun belum dapat masuk ke dalam pejabat untuk berurusan. Ketika saya tiba sana, ramai orang yang sudah beratur menunggu giliran.

KWSP Perlu Pertimbangan Untuk Menambah Kaunter Atau Cara Lain Untuk Mengelakkan Orang Menunggu.

“Saya hanya ingin mengeluarkan penyata sahaja. Pengurusan KWSP perlu pertimbangkan untuk menambah kaunter atau cara lain supaya dapat mengelak orang ramai daripada menunggu dan berkumpul di sini,” katanya ketika ditemui di cawangan KWSP di sini.

Hal yang mengenai kemudahan dalam talian namun, katanya, bukan semua pencarum berkemahiran menggunakan sistem atas talian atau mempunyai i-Akaun.

Turut menunggu, Nur Ishak Abd Rahim, 26, yang memberitahu telah beratur hampir sejam sebelum dapat berurusan akibat jumlah ahli yang menunggu sangat ramai.

Katanya, dia bimbang risiko penularan Covid-19 disebabkan orang ramai dan tidak peduli penjarakan fizikal ketika beratur menunggu giliran.

Orang Ramai Berharap KWSP Bantu Untuk Permudahkan Urusan Sekaligus Agar Dapat Mencegah Penularan Covid-19

“Pihak KWSP perlu ambil tindakan untuk elak orang ramai beratur panjang begini. Bukan hanya sekadar untuk memudahkan urusan kami tetapi secara tidak langsung akan membantu untuk menghindari penularan Covid-19. Kita semua tidak tahu siapa pembawa,” katanya.

Dalam pada itu, atas urusan kerja KWSP Cawangan Kluang belum dapat dihubungi untuk sebarang kenyataan.

Sumber: mingguankerja.my

Leave a Comment