TERKINI : Bantuan Tunai BWE RM500 Dikreditkan Setiap Bulan

Bantuan Tunai BWE RM500 Dikreditkan Setiap Bulan secara automatik kepada pemohon yang layak pada tahun ini. Inisiatif khas berbentuk bantuan kewangan ini merupakan insentif dibawah Belanjawan 2024.

Bantuan Tunai BWE RM500

Untuk Makluman, pihak kerajaan menerusi agensi Jabatan Kebajikan Masyarakat telah memperkenalkan sebuah program skim insentif yang dikenali sebagai Bantuan Warga Emas. Atas keprihatinan pihak kerajaan, perlaksanaan pemberian bantuan khas ini masih diteruskan bagi sesi tahun 2024.

Program bantuan istimewa ini dikendalikan sepenuhnya oleh pihak JKM dan mereka yang berkelayakan, permohonan masih dibuka. Tujuan utama insentif bulanan ini diadakan adalah bagi membantu meringankan beban bagi meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan hidup.

Kepada setiap pemohon yang layak, kadar bayaran bantuan tunai BWE adalah bernilai RM500 seorang sebulan, pengkreditan akan disalurkan secara bulanan.

Di bawah dikongsikan butiran berkenaan syarat kelayakan dan panduan permohonan bantuan BWE tahun ini.

TENGAH TRENDING:

Syarat Kelayakan Bantuan Tunai BWE RM500

Antara beberapa kriteria syarat kelayakan asas yang telah ditetapkan dan perlu dipatuhi adalah seperti berikut :

  • Terbuka kepada Warganegara Malaysia sahaja
  • Bermastautin di negara ini
  • Pemohon berumur 60 tahun dan ke atas
  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi pendapatan garis kemiskinan (PGK) purata miskin isi rumah semasa atau purata miskin perkapita semasa
  • Pemohon tidak tinggal di mana-mana institusi kendalian JKM
  • Tidak menetap di pusat jagaan harian yang memberi kemudahan dan perkhidmatan secara percuma
  • Perlaksanaan program bantuan kebajikan adalah selaras dengan senarai bersama antara pihak kerajaan persekutuan dan negeri. Perkara ini telah termaktub dalam peruntukan perlembagaan persekutuan Malaysia dibawah senarai 3 – Jadual kesembilan senarai perundangan.

NOTA : Semua perlaksanaan bantuan kebajikan adalah selaras dengan senarai bersama (concurrent list) antara kerajaan negeri dan persekutuan. Perkara ini telah termaktub dalam peruntukan perlembagaan persekutuan Malaysia dibawah senarai 3 – jadual ke-9 senarai perundangan.

Cara Mohon Bantuan Tunai BWE RM500

Untuk rakyat Malaysia yang berkelayakan, pendaftaran permohonan bagi mendapatkan manfaat RM500 sebulan boleh dikemukakan pada tahun ini. Panduan lengkap cara daftar dan mohon telah disediakan, sila layari laman portal rasmi bantuan Di Bawah:

Bantuan Tunai BWE RM500
TERKINI : Bantuan Tunai BWE RM500 Dikreditkan Setiap Bulan 5

Maklumat Lanjut

Selain BWE, terdapat lebih banyak jenis kemudahan dan inisiatif berbentuk bantuan yang telah disediakan oleh kerajaan perpaduan bagi meringankan beban rakyat.

Sila lihat senarai bantuan-bantuan yang ada pada tahun ini dan layak untuk dimohon – SEMAK DISINI untuk ketahui info lengkap.

Join Channel Whatsapp LMS 1
TERKINI : Bantuan Tunai BWE RM500 Dikreditkan Setiap Bulan 6

Leave a Comment