Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad

BANTUAN RM100 TELAH DIKREDITKAN KE MYKAD

Bantuan RM100 dikreditkan ke mykad setiap bulan kepada mereka yang layak. Bantuan ini adalah bantuan tambahan untuk penerima STR yang tergolong dalam kategori miskin tegar.

Bantuan sebanyak RM100 akan dikreditkan setiap bulan selama 6 bulan untuk tujuan pembelian barangan keperluan.

Berikut dikongsikan maklumat lanjut mengenai bantuan ini.

Tengah Trending:

Bantuan Sara 2024

STR Tambahan atau Sumbangan Asas Rahmah (SARA) merupakan sebuah insiatif wang tambahan yang diperkenalkan oleh kerajaan ketika pembentangan Belanjawan 2023.

Bantuan ini diberikan bertujuan untuk membantu golongan miskin tegar dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Hanya golongan isi rumah di bawah miskin tegar dan tersenarai di dalam data e-Kasih, Pejabat Persekutuan atau Unit Penyelerasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri layak untuk menerima STR Tambahan ini.

Bantuan RM100 akan diberikan dalam tempoh enam bulan (RM100 x 6 Bulan) dalam bentuk bakul makanan dan baucar barangan makanan asas.

Kategori Penerima

Berikut adalah kategori ini layak menerima RM100 sebulan selama 12 bulan di bawah Program SARA mulai Januari serta juga layak mendapat STR hingga RM2500 (bergantung kepada bilangan anak).

Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad
Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad 6

Kaedah Pemberian Bantuan RM100

Pembayaran pertama akan dilakukan mulai 22 Januari 2024 manakala bayaran seterusnya mulai Februari 2024 akan disalurkan ke akaun MyKad penerima pada setiap 1 hari bulan seperti jadual berikut yang telah ditetapkan:

Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad
Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad 7

Cara Semak Status Kelayakan

Di bawah program SARA 2024, penerima yang layak boleh membeli barang keperluan asas terpilih dengan menggunakan myKAD di kedai-kedai runcit berdaftar.

Join Channel Whatsapp LMS 1
Bantuan RM100 Telah Dikreditkan Ke Mykad 8

Leave a Comment